Indonesië, Cambodja en Suriname 2017

Afgelopen jaar zijn we met BeActive voor de 21de keer met kinderen diep het oerwoud van Suriname in gegaan. Vanaf 2013 zijn daar een zestal reizen naar Azië bij gekomen. In juli 2013 was er een proefreis naar Cambodja en de Filippijnen, in april 2014 een reis naar Cambodja en in 2014, 2015 en 2016 een reis naar het eiland Lombok in Indonesië. Deze activiteiten waren zo succesvol, dat we in 2017 weer 3 dergelijke activiteiten aanbieden.

Waarom zulke verre bestemmingen ?
Bij alle activiteiten die we bij BeActive organiseren proberen we situaties te creëren waarbij kinderen kunnen werken aan hun zelfredzaamheid, het verkrijgen van een positiever zelfbeeld en dat zij oefenen met zich staande houden binnen een groep. Ook de ontlasting van de thuissituatie is voor ons een grote drijfveer. Veel ouders van kinderen die mee zijn geweest, ervaren positieve veranderingen in het gedrag van hun kind. Bij de activiteiten buiten Europa hebben heel veel kinderen grote stappen kunnen zetten op het gebied van zelfredzaamheid en is hun zelfbeeld positiever geworden. We halen kinderen uit hun comfortzone en plaatsen ze in een compleet andere omgeving. Als ze dan ervaren dat ze het daar, geholpen door de begeleiders, redden, dan geeft hen dit een enorme boost in hun zelfvertrouwen. Kinderen maken dan vaak een vertaalslag naar hun dagelijkse leven. Belangrijk om te weten is, dat de kosten die berekend worden niet hoger liggen dan de zorg die BeActive levert in Nederland. Ter vergelijking: de activiteit in Suriname (14 dagen) kost ongeveer net zoveel als 2 weken opvang in de zomervakantie op De Eemhof. De begeleiding en het verblijf wordt gefactureerd. Tickets worden niet doorberekend en derhalve niet gefactureerd.

Verschil Suriname en Azië
Het grote verschil tussen de activiteit in Suriname en die in Azië is de manier van verplaatsen. In Suriname gaan we direct naar een vaste plaats en daar doen de kinderen mee met het dagelijks leven van de kinderen daar. De kinderen uit het dorp spreken een beetje Nederlands omdat er in het Nederlands op school lesgegeven wordt. Daardoor is de communicatie iets makkelijker dan in Azië. Verder staat er in Azië eigenlijk nog niets vast. Juist samen met de groep wordt het programma daar bepaald. Dit houdt in dat er, onder begeleiding, steeds moet worden overlegd en compromissen worden gesloten. Ook in Azië gaan we vooral op zoek naar de lokale bevolking en dan vooral naar leeftijdgenoten. Hoe leven de mensen hier? Hoe komen ze aan eten? Hoe gaat het er aan toe op school? We proberen een aantal keer bij mensen thuis te slapen.

Informatieavond en aanmelden
Om een kind aan te melden, kunt u het opdrachtformulier invullen, ondertekenen en naar ons opsturen. Uw kind komt dan op de voorlopige lijst. Wij (BeActive) bekijken altijd of we de activiteit passend vinden bij het kind. Bij de voor ons bekende kinderen is dit geen probleem. Daar kunnen wij het meteen aangeven. Indien een kind nog niet bij ons bekend is, volgt er een kennismakingsgesprek. Het kan zijn, dat er wordt afgesproken, dat een “nieuw” kind eerst deelneemt aan een andere activiteit (bijvoorbeeld een weekend) om zo een beter beeld van hem of haar te krijgen. Voor alle deelnemers geldt, dat er een afspraak gemaakt wordt (meestal op ons kantoor in Almere) waar zowel de deelnemer als minimaal 1 ouder/verzorger van het kind een presentatie krijgen wat er tijdens de activiteit allemaal gaat gebeuren. Indien mogelijk plannen we dit zo in, dat er meerdere deelnemers tegelijkertijd komen.

Mocht u twijfelen of deze activiteiten bij uw kind passen, neem dan contact op met Andrea Wennemers of Rutger Pesch. Met hen kunt u bespreken wat de voor en nadelen zijn.

Land   Data   Kosten
Indonesië         11-28 juli 2017 (*)   € 2.750,00 + € 150,00 eigen bijdrage
Cambodja   10-27 augustus 2017 (*)   € 2.750,00 + € 150,00 eigen bijdrage
Suriname   09-22 november 2017 (*)   € 2.450,00 + €   75,00 eigen bijdrage

(*) Data zijn pas definitief als de eerste tickets geboekt zijn.
Aanmelden kan via 036-5305217 of via info@123beactive.nl. Het opdrachtformulier kunt ook vinden aan de rechterkant van deze pagina.

 

Regel toestemming vooraf
Zoals hierboven beschreven, organiseren we deze activiteiten niet zomaar. Helaas ziet het er voor mensen die niet kijken naar de achterliggende gedachte uit als een plezierreisje. Om vervelende situaties achteraf te voorkomen, adviseren wij u, om vooraf te checken of u uw budget mag inzetten voor een dergelijke activiteit. Het kan per gemeente of zelfs per Centrum voor Jeugd en Gezin verschillen hoe men hier tegen aan kijkt. Dit is niet alleen negatief. Ook in het nieuwe systeem hebben al heel wat kinderen deelgenomen met volledige toestemming vanuit hun gemeente. Dit meestal, nadat ouders/verzorgers goed hadden onderbouwd in hun plan van aanpak waarom ze juist deze activiteit goed bij hun kind vonden passen. BeActive werkt graag mee om aan mensen die dit willen tekst en uitleg te geven. Wanneer u uw kind definitief aanmeld (u krijgt daar een opdrachtformulier voor toegestuurd), dan gaan wij ervan uit, dat u alles qua toestemming en financiering geregeld heeft. Dit controleren wij niet. Mocht het achteraf toch niet (goed) geregeld zijn, dan ligt die verantwoording en dus ook financiële consequentie bij u.


Indonesië:   11 tot en met 28 juli 2017 (begin zomervakantie)     leeftijd 10 – 20 jaar
Indonesië is een enorm groot land. Wij hebben ervoor gekozen om het grootste gedeelte van deze activiteit plaats te laten vinden op het eiland Lombok. Dit is een zeer mooi eiland dat nog niet massaal bezocht wordt door toeristen. Er zijn wel een paar toeristische plekken, maar de grootste gedeelten van het eiland zijn nog authentiek. Vorig jaar reageerden de mensen zeer positief op onze groep. We vliegen op Denpasar op Bali. Hier zullen we 1 of 2 nachten blijven slapen. Daarna zullen we per boot naar Lombok varen. Dit is een interessante tocht. Daarna blijven we een aantal dagen in de hoofdstad van het eiland. Deze plek heet Mataram. Elke dag wordt de groep kinderen opgedeeld in kleinere groepjes. Elk groepje (altijd met een begeleider) krijgt 1 of meerdere opdrachten om uit te voeren/uit te zoeken. Een voorbeeld is: “Zoek iemand die geen Engels spreekt en leer van hem/haar tellen in het Indonesisch van 1 tot en met 10.” Na Mataram gaan we naar Kuta. Dit is een mooi plaatsje aan een schitterend strand. Hier zijn wel toeristen, maar daar kun je heel makkelijk omheen. Ook hier zijn we een aantal dagen. Elk groepje moet op een gegeven moment proberen om bij mensen thuis te slapen. Als laatste plek gaan we naar het plaatsje Ekkas in het puntje van Lombok. Hier is één guesthouse en hier komen nagenoeg geen toeristen. Hier gaan de kinderen onder andere helpen op een kreeftenfokkerij.

 

Cambodja:   10 tot en met 27 augustus 2017 (einde zomervakantie)      leeftijd 10 – 20 jaar
Cambodja is een land vol met zeer vriendelijke mensen waar maar relatief weinig mensen Engels spreken. We kunnen je verzekeren dat je uit het Khmer, de lokale taal niet veel herkenningspunten haalt. Toch blijkt, dat ook zonder taal je heel veel met elkaar kunt bereiken. Communicatie bleek tijdens de vorige 2 reizen geen enkel probleem. Bij deze activiteit starten we in de hoofdstad Phnom Penh. Met een busje rijden we door dit mooie land en gaan we op zoek naar ontmoetingen met de lokale mensen. Ook hier proberen we bij mensen thuis te gaan slapen, wat een zeer bijzondere gebeurtenis is. De route die we nemen staat niet vast. Wel is de kans groot dat we vooral in het zuiden zullen reizen. Kampot, Sihanoukville en Koh Kong staan op onze lijst, maar niets is zo dynamisch en flexibel als deze reis. We zijn ook al één keer in Siem Reap uitgekomen waar de Ankor Wat tempels staan. Het hangt vooral van de groep af welk plan zij met elkaar maken. Dit uiteraard geholpen door de begeleiding. De deelnemers uit de vorige reizen waren vooral verrast van de warmte en de vriendelijkheid van dit bijzondere volk. Ook het sporten met de locals was een bijzondere ervaring.

 

Suriname:        3 tot en met 16 november (onder schooltijd)             leeftijd 9 – 17 jaar
Het is al weer de 22e keer dat BeActive met kinderen naar Suriname gaat. We gaan diep het binnenland in waar we vooral meedoen met het leven van de kinderen uit het dorp waar we verblijven. Dit houdt onder andere in: zwemmen in de rivier, vissen, voetballen, een hele week naar de plaatselijke school en nog veel meer. De kinderen uit het dorp kennen inmiddels het principe, dat er kinderen uit Nederland met hen mee komen doen. Dit maakt het communiceren iets makkelijker. Let op: de reis naar Suriname is onder schooltijd. Dit doen wij, omdat wij het meedraaien op de plaatselijke school een belangrijk onderdeel van het programma vinden. De meeste Nederlandse scholen werken volledig mee. Wel is het zo, dat meerdere kinderen huiswerk van hun eigen school mee krijgen om zo niet achter te raken op de eigen klas. Elke dag kan er aan dit huiswerk gewerkt worden. Wij hebben een brief voor de school van uw kind met daarin tekst en uitleg over deze activiteit. Ook de leerdoelen worden daarin benoemd.

 

Ouder dan 18? Dan alleen of in een tweetal reizen met een begeleider
Er is een mogelijkheid voor jongeren van 18 jaar en ouder. Je reist wel met de groep mee naar het land, maar daar krijg je, samen met je eigen begeleider, een geheel aangepast programma. Zo moet je zelf vervoer en onderkomen gaan regelen. Ook bepaal je samen met je begeleider en je eventuele reisgenoot het programma. Let op: deze activiteit is opgezet om te kunnen werken aan (sociale) doelen. Activiteiten zoals scubaduiken zijn heel leuk, maar passen niet binnen dit programma.

Voor meer informatie over de 18+ mogelijkheid kun je contact opnemen met Rutger Pesch. Om je een indicatie van de kosten te geven: de berekening = 8 uur begeleiding per dag x € 45 x aantal dagen. Indien er in een twee- of drietal gereisd wordt, dan wordt het bedrag van de intensievere begeleiding evenredig verdeeld over alle deelnemers.