BeActive, het ontstaan

BeActive organiseert in 2017 al voor het twintigste achtereenvolgende jaar kampen voor kinderen. In eerste instantie werden kampen georganiseerd waaraan iedereen kon deelnemen. Na meerdere vragen vanuit het speciaal onderwijs, is ervoor gekozen om ook kampen speciaal voor kinderen uit andere doelgroepen te organiseren. Destijds zijn we in overleg met de NVA (de Nederlandse Vereniging voor Autisme) gestart met het organiseren van kampen voor kinderen met een stoornis in het autistisch spectrum. Later zijn daar ook kampen voor kinderen met a.d.h.d. en/of gedragsproblemen aan toegevoegd.

Door gesprekken met ouders/verzorgers van de deelnemers aan onze kampen, kwamen wij erachter dat er meer behoefte was aan opvang, ook buiten de schoolvakanties. Daarom is BeActive in 2003 gestart met weekendopvang op parken van Center Parcs: geen opvang in een instituut, maar op een kindvriendelijke locatie. Een aantrekkelijk programma voor kinderen waar ze met plezier aan kunnen deelnemen, waardoor de thuissituatie even tot rust kan komen. Meer informatie over deze vorm van opvang kunt u vinden onder "weekendopvang".

Medewerkers

Meer dan 100 professionele begeleiders werken bij BeActive. Zij zijn gediplomeerde MBO, HBO en universitair geschoolde mensen. Ook hebben wij studentbegeleiders. Zij zijn bezig met een relevante pedagogische opleiding op HBO of universitair niveau en zitten minimaal in het tweede jaar. De begeleiders worden gecoacht en waar nodig aangestuurd door onze coördinatoren. Een coördinator heeft veel ervaring met de doelgroepen waar BeActive mee werkt, ook in moeilijke situaties. Hij/zij is eveneens het aanspreekpunt voor ouders/verzorgers. De coördinatoren worden weer aangestuurd door onze algemeen coördinator. Op deze manier proberen wij de kwaliteit van de zorg die wij leveren, steeds op een zo hoog mogelijk niveau te brengen en te houden. Vanuit ons kantoor in Almere en Brielle worden de activiteiten voorbereid door ons secretariaat. Verder dienen alle medewerkers van BeActive te beschikken over een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Doelgroep

BeActive staat open voor elke hulpvraag van iedereen. Echter, de hieronder benoemde doelgroepen passen in het "standaard" programma.

Onze doelgroepen zijn:

  • Normaal tot hoogbegaafde kinderen met een stoornis binnen het autistisch spectrum in de leeftijd van 6 tot en met 20 jaar, ingedeeld in een passende leeftijdgroep.
  • Kinderen met a.d.h.d./gedragsproblemen in de leeftijd van 6 tot en met 20 jaar, ingedeeld in een passende leeftijdgroep.

Let op!

  • De ondergrens voor alle genoemde activiteiten is een IQ van 70 (het oude MLK-niveau op het SBO)  
  • Kinderen moeten gedragsmatig te plaatsen zijn binnen een groep
  • Kinderen met zware gedragsproblemen en/of structureel agressief gedrag, plaatsen wij niet in een groep.

Indien een kind niet past binnen een van de genoemde doelgroepen, of gedragsmatig te gecompliceerd is om binnen een groep te plaatsen, dan wil dat niet zeggen dat wij geen oplossing hebben. Per aanvraag wordt gekeken welk aanbod op maat wij u kunnen doen. U kunt hiervoor contact opnemen met ons kantoor.

Hoe wordt de zorg betaald?

De zorg die BeActive biedt, is intensief en in kleine groepen. Hierdoor lopen de kosten flink op. Alle zorg die BeActive organiseert, kan betaald worden vanuit een Persoons Gebonden budget, het zogenoemde PGB of via ZIN, Zorg in Natura.

PGB of ZIN
Een persoonsgebonden budget (PGB) is een bedrag waarmee u zelf uw zorg kunt regelen. U huurt zelf uw zorgverleners in en u maakt afspraken over de zorg die zij u geven, op uw tijd, op uw plaats, op uw manier. Voor meer informatie over het PGB kunt u kijken op www.PGB.nl .

Bij steeds meer gemeenten heeft BeActive een contract afgesloten om Zorg In Natura (ZIN) te mogen leveren. Uw gemeente en BeActive hebben onderling afspraken gemaakt over welke zorg er geleverd kan worden en regelen onderling alle financiële zaken.

U kunt een gesprek aanvragen met iemand uit het wijkteam van uw gemeente waar u woonachtig bent om te kijken welke optie het beste bij uw situatie past.  Mocht u of uw gemeente in overleg willen om de opties te bespreken, dan staan wij u graag te woord. 

Voor onderstaande gemeenten zijn gecontracteerd voor Zorg In Natura (ZIN):

Regio Zuid-Oost Utrecht

Wijk bij Duurstede
Bunnik
Utrechtse Heuvelrug
De Bilt
Zeist
Regio Midden IJssel/Oost-Veluwe
Apeldoorn
Brummen
Epe
Hattum
Heerde
Lochem
Voorst
Gemeente Lelystad
Regio Lekstroom
Lopik
Houten
Nieuwegein
Vianen
IJsselstein
Zederik
Leerdam
Gemeente Capelle a/d IJssel
Gemeente Krimpen a/d IJssel
Regio Gooi en Vechtstreek
Blaricum
Weesp
Laren
Gooise Meren
Hilversum
Huizen
Wijdemeren
Regio Amsterdam en omstreken
Aalsmeer
Amsterdam
Amstelveen
Beemster
Diemen
Edam
Volendam
Landsmeer
Oostzaan
Purmerend
Waterland
Wormerveer
Regio Utrecht West
Montfoort
Oudewater
Ronde Venen
Stichtse Vecht
Woerden
Regio Drenthe Zuid-Oost
Regio Drenthe Noord-Midden

Verder zijn er bij meerdere andere gemeenten maatwerkovereenkomsten. Dit houdt in, dat er voor een specifiek gezin een overeenkomst voor Zorg In Natura opgesteld wordt.

Zorgweigering

De volgende zaken zijn redenen om zorg te weigeren bij BeActive of per direct weg gestuurd te worden:

  • Drugsgebruik
  • In bezit zijn van drug
  • Alcoholgebruik
  • In bezit zijn van alcohol
  • Fysieke en/of verbale ernstige bedreiging naar medecliënten en/of medewerkers van BeActive of derden toe

Cliëntenraad

BeActive vindt het belangrijk hoe onze deelnemers de zorg bij BeActive ervaren. Daarom organiseren wij een aantal maal per jaar een cliëntenraad. Regelmatig zijn er bijeenkomsten tijdens activiteiten. Deze worden vooraf aangekondigd. Kun jij hier niet bij aanwezig zijn, en wil je toch graag laten weten wat je van ons vindt? Of heb je goede ideeën? Laat het ons vooral weten via info@123beactive.nl

 

Ouderverenigingen

BeActive is bewust onafhankelijk. Toch willen wij u een tweetal ouderverenigingen doorgeven. Dit zijn de Nederlandse Vereniging Autisme (de NVA, www.autisme.nl) en oudervereniging Balans (www.balansdigitaal.nl). Bij deze organisaties kunt u terecht voor vragen, verwijzingen en contactgroepen. Ook willen wij u Per Saldo, de vereniging voor belangenbehartigers van mensen met een PGB aanbevelen. Zij weten precies wat een gemeente wel en niet mag zeggen over de zorg en zij kunnen u ook bijstaan als er problemen zijn. Een lidmaatschap is van deze vereniging is geen overbodige luxe. Voor meer informatie kunt u kijken op www.pgb.nl