Weekendopvang op Center Parcs


Verschillende soorten weekendopvang

  • Vaste weekendopvang
  • Flexibele weekenden
  • Zelfstandige weekenden (16+)
  • Themaweekenden

 

BeActive organiseert verschillende soorten weekendopvang. Afhankelijk van de behoefte van het gezin, de doelen die aan de opvang gesteld zijn en de indicatie die is afgegeven kan er een keuze gemaakt worden. Dit kan van incidenteel een keer een weekend deelnemen tot heel intensief en frequent. De redenen (of doelstellingen) waarom ouders/verzorgers hun kind aanmelden aan deze weekenden zijn verschillend. De een kiest hier juist voor om intensief te kunnen werken aan de sociale vaardigheden en/of het contact met leeftijdgenoten. De ander kiest er vooral voor om zo ontlast te worden in de thuissituatie (respijtzorg). Doordat het kind met problematiek bij BeActive logeert, kan de rest van het gezin tijdens het weekend pas op de plaats maken en zo weer opladen voor de periode na het weekend. Hieronder volgt een uitleg over de verschillende weekenden die wij organiseren:

 

Vaste weekendopvang (1x per 4 weken in een vaste groep met een vaste begeleider)

Eens per 4 weken wordt er op een vaste plek weekendopvang georganiseerd. Momenteel doen wij dit op Center Parcs Zandvoort in Zandvoort en Center Parcs De Eemhof in Zeewolde. Kinderen/jongeren tussen de 5 en 22 jaar zitten ingedeeld in een vaste groep met een vaste begeleider. De indeling van de groepen is zo, dat de leeftijden en belevingswerelden van de kinderen uit 1 groep zo dicht mogelijk bij elkaar zitten, zodat de kans van slagen zo groot mogelijk is. Zo hebben we groepen van kinderen die juist erg naar buiten treden en heel actief willen zijn als groepen met kinderen die vooral niet teveel prikkels moeten krijgen en alle varianten daartussen. Doordat de kinderen elkaar en de begeleider goed kennen, is elk volgend weekend een voortzetting (vooral geen herhaling) van het vorige weekend. Een prettige en veilige omgeving om te oefenen met de sociale vaardigheden, te werken aan zelfredzaamheid en het opbouwen van contacten met leeftijdgenoten. De professionele begeleiders worden aangestuurd door onze coördinatoren. Zij kijken in alle groepen actief mee en signaleren zaken die wellicht anders of beter kunnen. Zo kan het zijn dat een kind uit een bepaalde groep groeit, bijvoorbeeld na de overgang van de basisschool naar de middelbare school. Dan maken veel kinderen qua gedrag en beleving een grote sprong. Als dit het geval is, dan wordt er gekeken naar een geschiktere groep.

Aanmelden voor de vaste weekenden kan door contact op te nemen met ons kantoor (036-5305217 of info@123beactive.nl). U kunt vragen naar één van onze coördinatoren. Met een van hen bespreekt u welke groep het beste bij uw kind past en per wanneer wij uw kind kunnen plaatsen.

Komende weekenden Zandvoort                                               

17 - 19 januari 2020
14 - 16 februari 2020
13 - 15 maart 2020

17 - 19 april 2020 (week later ivm Pasen)
08 - 10 mei 2020
05 - 07 juni 2020
26 - 28 juni 2020 (week eerder ivm zomer)

11 - 13 september 2020
09 - 11 oktober 2020
06 - 08 november 2020
11 - 13 december 2020 (week later ivm Sinterklaas)
                                                                                                                                                         

Komende weekenden Eemhof

03 - 05 januari 2020
31 januari, 01 en 02 februari 2020
28, 29 februari en 01 maart 2020
27 - 29 maart 2020

24 - 26 april 2020
15 - 17 mei 2020 (week eerder ivm Hemelvaart)
19 - 21 juni 2020

28 - 30 augustus 2020
25 - 27 september 2020
23 - 25 oktober 2020
20 - 22 november 2020

Kosten bedragen €516,00 per weekend bij een PGB (Persoons Gebonden Budget). Neem gerust contact met ons op als uw gemeente andere tarieven hanteert. Tarieven voor ZIN (Zorg In Natura) zijn afzonderlijk per gemeente afgesproken.

 

Voor onderstaande gemeenten zijn gecontracteerd voor Zorg In Natura (ZIN):

Regio Zuid-Oost Utrecht

Wijk bij Duurstede
Bunnik
Utrechtse Heuvelrug
De Bilt
Zeist
Regio Midden IJssel/Oost-Veluwe
Apeldoorn
Brummen
Epe
Hattum
Heerde
Lochem
Voorst
Gemeente Lelystad
Regio Lekstroom
Lopik
Houten
Nieuwegein
Vianen
IJsselstein
Zederik
Leerdam
Gemeente Capelle a/d IJssel
Gemeente Krimpen a/d IJssel
Regio Gooi en Vechtstreek
Blaricum
Weesp
Laren
Gooise Meren
Hilversum
Huizen
Wijdemeren
Regio Amsterdam en omstreken
Aalsmeer
Amsterdam
Amstelveen
Beemster
Diemen
Edam
Volendam
Landsmeer
Oostzaan
Purmerend
Waterland
Wormerveer
Regio Utrecht West
Montfoort
Oudewater
Ronde Venen
Stichtse Vecht
Woerden
Regio Drenthe Zuid-Oost
Regio Drenthe Noord-Midden

Verder zijn er bij meerdere andere gemeenten maatwerkovereenkomsten. Dit houdt in, dat er voor een specifiek gezin een overeenkomst voor Zorg In Natura opgesteld wordt.

Flexibele weekenden (losse weekenden, zelf kiezen wanneer, geen garantie op een vaste groep en begeleider)

Anders dan bij de vaste weekenden, kan er bij de flexibele weekenden zelf gekozen worden wanneer en waar een kind deel zal nemen aan de weekenden. Dit kan een geheel los weekend zijn, maar ook bijvoorbeeld eens in de 3 maanden. Waar mogelijk streven we hier ook naar een vast groepje en begeleider, maar daar kunnen wij geen garantie voor geven. Wel plaatsen we het kind in een groep die zowel qua leeftijd en beleving aansluit bij dat van het kind.

 

Aanmelden voor de flexibele weekenden kan door middel van het opdrachtformulier dat verderop te vinden is. Ook kunt u het formulier vinden op onze website www.123beactive.nl. De kosten voor een flexibel weekend liggen hoger dan de vaste weekenden. Deze zijn €588,00 per weekend bij een PGB. ZIN tarieven zijn per gemeente afgesproken. Data flexibele weekenden: zie data hierboven.


Zelfstandige weekenden (16+)

Wij hebben al een tijdje tussen onze vaste weekendopvang groepen een paar groepen die zelfstandig draaien. Dit wil zeggen, dat die groepjes, waarvan (bijna) iedereen tussen de 16 en de 20 jaar oud is, tijdens de vaste weekendopvang op Center Parcs De Eemhof in een huisje zitten zonder een directe begeleider die de groep aanstuurt. Dit houdt in, dat de deelnemers met elkaar verantwoordelijk zijn voor het programma, het eten, elkaar aanspreken op het houden aan gemaakte afspraken, conflicten met elkaar oplossen en nog veel meer. Wij zien dit als een mooie opstart naar meer zelfstandigheid.

Veel van de deelnemers uit de groepen van de zelfstandige weekenden komen uit de vaste weekendopvang. We hebben gemerkt, dat er in het eerste weekend vooral de euforie is van “Wauw, we hebben geen begeleider!!!” maar dat zij vaak al bij het tweede weekend erachter komen, dat een begeleider hebben ook zo zijn voordelen heeft. Deelnemers moeten zich houden aan de “BeActive-afspraken”. Voorbeelden daarvan zijn beperkt de televisie aan, een programma waar iedereen het mee eens is, 1x gezond en maximaal 1x “ongezond” eten, is de groep met elkaar verantwoordelijk voor het budget van de groep en de verantwoording daarvan, moet men uiterlijk om 12 uur stil zijn, ontbijt de groep met elkaar uiterlijk om 10 uur, het huisje moet er netjes en verzorgd uitzien. Hoewel er fysiek geen begeleider in het huisje zit, is de begeleiding intensief. Vooral in het begin moet de groep op weg geholpen worden hoe je bijvoorbeeld afspraken met elkaar maakt over het programma. Hoe zorg je ervoor dat iedereen zich kan vinden in het programma en hoe maak je het bespreekbaar als je het ergens niet mee eens bent? Hetzelfde geldt voor de afspraken over de huishoudelijke taken. Hoe regel je dit nu zodat het ook echt eerlijk verdeeld is? Er is permanent begeleiding aanwezig, maar dan meer op afstand. De begeleiding komt aangekondigd en onaangekondigd de groep bezoeken. Zo kan er een afspraak zijn voor een groepsgesprek, maar kan het ook zo zijn dat de begeleider mee komt eten. Door deze manier van contact kunnen problemen snel gesignaleerd worden. Naarmate een zelfstandige groep goed zijn draai heeft gevonden worden er grotere stappen gezet. Zo kunnen groepen ook, met duidelijke afspraken en een duidelijk plan, van het park af. Daarvoor gebruiken zij het openbaar vervoer. Ook dit moeten zij eerst uitzoeken hoe dit te regelen.

Aanmelden voor de zelfstandige weekenden kan door contact op te nemen met ons kantoor (036-5305217) of info@123beactive.nl). Weekenden zijn eens per 4 weken en 11 keer per jaar. Kosten bedragen €516,00 per weekend op basis van een PGB. Insteek is, dat jongeren bij voorkeur een jaar aan het project deelnemen om zo de gestelde sociale doelen te kunnen bereiken. Neem gerust contact met ons op als uw gemeente andere tarieven hanteert.

 

Themaweekenden

Hier hebben we een aparte pagina voor op de site. Klik op de onderstaande link:
www.123beactive.nl/themaweekenden